divendres, 10 de juliol del 2015

BAKLAVA.



INGREDIENTS:


per a la pasta:
20 fulls de pasta filo
150 grams de pistatxos
250 grams de nous
200 grams d'ametlles
250 grams de mantega

per a l'almíbar:
100 grams de sucre
3 cullerades soperes de mel
5 cullerades d'aigua de flor de taronger
1 canó de canyella
2 claus
300 ml d'aigua

Per fer aquest baklava podeu variar les proporcions de fruits secs i posar-hi els que més us agradin, això si, sempre que siguin crus. Hi podeu posar avellanes, pinyons, i fins i tot de vegades li poso uns quants dàtils o panses, feu-lo al vostre gust, com sempre!

La mida de la safata que vaig utilitzar era de 30x40 cm, si en voleu fer menys quantitat sols cal que reduïu les proporcions.

Comenceu picant tots els fruits secs en una picadora. Barregeu-los bé en un bol i reserveu-los per més endavant.

Desfeu la mantega al microones.

És millor utilitzar una safata una mica fonda. Comenceu pintant-la amb la mantega. Talleu les fulles de pasta filo de la mateixa mida aproximadament. Si sobra una mica un cop muntat la podeu doblegar. Quan el vaig fer pensava que el gruix de pasta filo no era gaire important, li vaig posar menys capes i va perdre una mica la consistència final. Per això us recomano unes vint entre dalt i baix. Les dues primeres les farem una mica més grans, que sobrin uns quatre dits per banda. Pinteu cada fulla que aneu col.locant amb la mantega, fins que tingueu 10 fulls col.locats. Ara repartiu els fruits secs per sobre i premeu.los una mica amb les mans de manera que quedin ben repartits.

Col.loqueu una altra fulla de pasta filo i pinteu-la amb mantega, així successivament, i quan en porteu unes cinc, agafeu el tros sobrant de les dues primeres capes i doblegueu-lo cap endins. Seguiu col.locant les capes restants alternant mantega i pasta filo. Per acabar el muntatge pinteu amb mantega abundant.

Enceneu el forn a 190º.

Mentre s'escalfa el forn, la mantega que heu utilitzat es va refredant i va agafant una mica més de consistència que ens anirà molt bé a l'hora de tallar la pasta.

Podeu començar a fer l'almívar posant tots els ingredients (aigua, sucre, canyella, claus, aigua de flor de taronger, pell de llimona) en un cassó a foc mig i aneu-ho remenant de tant en tant. Quan vegeu que s'ha desfet el sucre, afegiu-hi la mel i deixeu que redueixi una mica més. Un cop acabat, quedarà una mica més líquid que un xarop. Penseu que al refredar s'espesseix una mica més. Coleu-lo i reserveu-lo.

Ha arribat el moment més delicat de la recepta, el de tallar el baklava a daus, rectangles o a rombes, amb un bon ganivet i amb cura de que no se us desmunti. Paciència! Amb uns trossets d'uns cinc centímetres és més que suficient, ja que és un dolç molt calòric, i omple bastant.

Ara ja el podeu enfornar durant una mitja hora a uns 180º, tot depèn del forn, però quan vegeu que la superfície estigui daurada ja el podeu retirar.

A continuació repartiu l'almíbar per sobre i deixeu-lo reposar durant un parell d'hores. Durant aquest temps la pasta absorbirà el líquid i al refredar-se agafarà consistència. Serviu-lo en porcions individuals acompanyat d'un bon cafè o te, i com no, amb molt bona companyia, com sempre! ;)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada