dimarts, 6 de gener del 2015

TRENA D'ESPINACS A LA CATALANA.


INGREDIENTS:
1 base de pasta de full
espinacs frescos
panses
pinyons
ametlla filetejada
1 rovell 
sal, oli, pebre

Abans de começar amb els espinacs, no ens hem d'oblidar a posar les panses en remull. Ara ja si! ;)
Veureu que no us he posat una quantitat determinada d'espinacs però calculo que uns 800 grams estaria bé. És difícil calcular ja que redueixen moltíssim en la cocció!
Netegeu bé els espinacs de l'hort, sota el raig de l'aixeta i en un gibrell coberts d'aigua. No us deixeu cap pedreta que us pot donar un maldecap! (o de dent). 
Un cop nets, teniu dos opcions, ficar-los directament a la paella o fregar-los, com feia la meva padrina. Us explico com: a la mateixa pica de netejar els plats, ben neta, hi fiqueu tots els espinacs ja nets, una culleradeta de sal i a fregar, si si, fregar, com si estiguéssiu rentant roba. Deixaran anar un suc verd al refregar-se uns contra altres, heu de seguir insistint fins formar una mena de "pilota" ben  expremuda. Deixeu-los un momentet.
A continuació en una paella amb una mica d'oli hi daurem les panses ben escorregudes i els pinyons, amb molta cura que no se us torrin massa. Seguidament hi podeu afegir una mica més d'oli i els espinacs també ben escorreguts. Els aneu remenant de tant en tant, hi afegiu una mica de pebre negre i quan vegeu que s'han begut el seu suquet i han canviat una mica de color ja els podeu treure del foc i reservar-los.
No us oblideu d'encendre el forn a 200º!!
Ara vé el pas més delicat de la recepta, el moment de fer la trena. Esteneu la base de pasta de full sobre el mateix paper que porta i li feu dues ratlles verticals, de manera que haureu dividit la base en tres rectangles iguals. NO heu de tallar, sols marcar! Deixeu el central intacte i als dels extrems els hi fareu uns talls en diagonal. Us ho volia explicar però com ja sabeu, val més una  imatge que mil paraules:


Un cop la teniu tallada, poseu els espinacs ben repartits al rectangle del centre i aneu creuant les tires que us han quedat, primer dreta, esquerra, dreta, esquerra... tenint una cura especial en el principi i final per a que us quedi ben acabada. 
Un cop la tingueu trenada, la pinteu amb un rovell d'ou i hi poseu per sobre un grapat d'ametlla filetejada.  
Ho col.loqueu sobre la safata de forn i ja la podeu coure durant uns vint minuts aproximadament a uns 180º. No poseu el forn massa alt o us quedarà molt torrada per fora i la massa crua.
Deixeu refredar una mica, i ja la teniu a punt!

Si voleu saber més coses dels espinacs aneu a www.etselquemenges.cat





4 comentaris:

  1. Molt bona idea per una trena!!!! Una manera diferent i divertida de menjar verdureta!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si Olga, la trena permet farcir-la de dolç o salat, jo sóc més de dolç però a l'hort de casa comencen a proliferar espinacs, així que és el que toca ;)
      Anna

      Elimina
  2. Ostres, una interessant manera d'amagar els espinacs, que a casa no tenen massa bona fama!!! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A casa tampoc, però son molt saludables, a més en tenim molts durants l'hivern :S

      Elimina